L'Institut Ramon Llull organitza El pont blau a la capital d'Alemanya

   
Les Illes Balears i Catalunya porten la seva cultura a Berlín amb una trentena d'actes durant dotze jornades

   
§ El conseller balear Damià Pons presideix avui l'acte inaugural
   

Durant dotze jornades, des d'avui fins al 3 de novembre, Berlín acollirà prop de trenta actes culturals, amb protagonistes destacats de la cultura catalana procedents de les Illes Balears i de Catalunya, en una iniciativa, El pont blau (Die blaue Brücke), gestionada per l'Institut Ramon Llull en col·laboració amb els governs d'ambdós territoris.

La inauguració d'El pont blau, Jornades culturals de les Illes Balears i Catalunya a Berlín, tindrà lloc avui, al vespre, a la Galerie im Pferdestall de la Kulturbrauerei (Knaackstr. 97, Berlín), en un acte presidit per Damià Pons, conseller d'Educació i Cultura de les Illes Balears i president del consell de direcció de l'Institut Ramon Llull (IRL). També hi intervindran el director de l'IRL, Joan Maria Pujals, l'artista Andreu Terrades, l'exposició del qual obre les Jornades, i José Rodríguez-Spiteri, nomenat ambaixador d'Espanya a Alemanya.

Escriptors i artistes

Entre els protagonistes d'El Pont blau que seran presents a Berlín es troben les escriptores i escriptors Carme Riera, Guillem Frontera, Gabriel Janer Manila, Quim Monzó, Vinyet Panyella, Baltasar Porcel i Antònia Vicens. A més, una de les conferències que s'impartiran a Berlín explicarà la trajectòria de la literatura contemporània en català a les Illes Balears en els darrers 30 anys, a càrrec de la professora de la Universitat de Münster i coordinadora de les Jornades, Pilar Arnau. També intervindran en les Jornades els catedràtics Pere Joan i Tous, de la Universitat de Constança i Dieter Ingenschay, de la Humboldt-Universität.
En l'àmbit de les arts plàstiques i visuals, a més de l'exposició d'Andreu Terrades, Berlín podrà conèixer l'obra d'una selecció de setze pintors de les Illes, a través de Desaïllaments, que el passat mes de maig fou presentada a Roma.

Vuit concerts

L'oferta cultural inclou vuit concerts, amb diversitat d'estils i continguts. De les Illes Balears, el programa ofereix des de música tradicional i popular, amb els Xeremiers de Sa Calatrava -que intervindran aquest vespre en la recepció inaugural-, Música Nostra i S'Albaida, la música mediterrània del guitarrista Damià Timoner, el jazz-fusió del Contemporary Club Ensemble i el conjunt Cap pela, que desfà l'equívoc de la seva denominació actuant sense cap altre instrument que les pròpies veus. Catalunya participa amb l'Ensemble Mapa Harmónico, de Barcelona, que interpretarà els antecedents catalans d'una de les obres senyeres de Bach, i Montserrat Torrent, amb una selecció de peces d'orgue barroc.
En paral·lel a l'oferta musical, Francesc Bonastre dissertarà sobre els esmentats antecedents catalans de l'obra wagneriana, mentre que el periodista i expert en òpera Roger Alier impartirà una conferència sobre la influència de Wagner a Catalunya.

El diumenge 27, tindrà lloc una taula rodona sobre si és compatible el turisme amb la cultura. Hi intervindran: Joachim Fahrum, periodista del Berliner Morgenpost i abans del Mallorca Magazin, Josep Moll, director de l'Oficina del Govern de les Illes Balears a Berlín, l'escriptor Baltasar Porcel, Cornelia Staudacher i Til Stegmann.

Teatre i cinema

La companyia mallorquina Au Ments fondrà música, dansa i teatre gestual en el seu espectacle Quan ses bistis volaven. El cinema català i de les Illes es presentarà a Berlín amb pel·lícules de Toni Aloy, Jaume Balagueró, Ventura Pons i Agustí Villaronga, així com una nit dedicada específicament al curtmetratge que es fa actualment a Mallorca.

El diccionari Catalan Allamany de 1502

Finalment, el pròxim dia 28, l'Institut de Romàniques de la Humboldt-Universität acollirà, en el marc de les Jornades, la presentació del primer projecte editorial en què ha intervingut l'Institut Ramon Llull: la reedició facsímil, en col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya, del Vocabolari molt profitos per apendre Lo Catalan Allamany y Lo Allamany Catalan, títol del primer diccionari català-alemany, editat l'any 1502 a Perpinyà per un impressor alemany. Aquesta obra serà presentada pel professor Carsten Sinner i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Vinyet Panyella.




   
Berlín, 23 d'octubre del 2002
   

· · Podeu consultar el programa detallat d'El pont blau i altres informacions sobre les activitats i protagonistes de les Jornades als webs: www.elpontblau.com i www.dieblauebruecke.de

   

Pàgina inicial |

 



Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar