Els darrers dies d'El pont blau inclouen projeccions de cinema de Catalunya i les Illes Balears

   

La persecució dels xuetes tractada per Porcel i Carme Riera suscita l'interès dels berlinesos
   


La Casa de la Literatura de Berlín -la Literaturhaus- va ser l'escenari, anit, de la lectura bilingüe de textos d'obres traduïdes a l'alemany de Carme Riera (Cap al cel obert) i Baltasar Porcel (Cavalls cap a la fosca), per ells mateixos i un jove actor alemany, Jonas Hartmann. Va obrir la vetllada el director de la Literaturhaus, Herbert Wiesner. Els autors catalans van ser presentats per Roger Friedlein, de la Universitat Lliure de Berlín.
Friedlein va subratllar dos punts en comú de la narrativa de Porcel i Riera: la mediterraneïtat i la persecució dels xuetes, els jueus conversos de Mallorca. En el col·loqui posterior, aquest últim va ser també el tema que concentrà l'interès del públic assistent, possiblement per les concomitàncies històriques amb el passat més recent d'Alemanya.

Els protagonistes de la vetllada literària del 29 d'octubre a la Literaturhaus de Berlín. D'esquerra a dreta, Baltasar Porcel, Ulrike Thoss, traductora de Cavalls cap a la fosca, Carme Riera i Roger Friedlein

Bach i Catalunya

Simultàniament amb la vetllada literària, la Konzerthaus, el prestigiós centre de concerts de la capital alemanya, va acollir el conjunt barcelonès Mapa Harmónico, dirigit per Francesc Bonastre, amb obres considerades els antecedents catalans del tema inicial de la Passió segons Sant Mateu, de Bach. Prèviament, en el Club de la Música del mateix centre, José-Vicente González Valle havia dissertat sobre el mateix tema.
Els actes s'inscriuen entre els prop de 30 d'El pont blau, Jornades culturals de les Illes Balears i Catalunya a Berlín (www.elpontblau.com i www.dieblauebruecke.de), que se celebren des del passat dia 23 fins al 3 de novembre, promogudes per l'Institut Ramon Llull. Els darrers dies incorporen cinema de Catalunya i les Illes Balears, amb la projecció, demà dijous, de Bearn, de Jaime Chavarri, basada en la novel·la de Llorenç Villalonga, i divendres dia 1 d'altres quatre pel·lícules: Anita no perd el tren, de Ventura Pons, Presence of mind (El zel), de Toni Aloy, Darkness, de Jaume Balagueró i El mar, d'Agustí Villaronga. Totes les projeccions tindran lloc al Village Cinema de la Kulturbrauerei, antiga fàbrica de cervesa del Berlín oriental reconvertida en un mega centre cultural.

El doctor José-Vicente González-Valle durant la conferència impartida el 29 d'octubre a la Konzerthaus. A la dreta, el professor Francesc Bonastre.


El conjunt Ensemble Mapa Harmónico, de Barcelona, durant la seva actuació a la Konzerthaus, el dia 29 d'octubre.


Conferències de Pilar Arnau i Roger Alier

De la jornada d'avui, destaca la conferència sobre la literatura contemporània en català a les Illes Balears en els darrers 30 anys a càrrec de la professora Pilar Arnau, coordinadora d'El pont blau. L'acte se celebrarà a les sis de la tarda a l'Institut de Romàniques de la Universitat Humboldt. A la mateixa universitat i coincidint en l'horari, el reconegut especialista en òpera Roger Alier parlarà sobre "L'extraordinària influència wagneriana a Catalunya". A les vuit del vespre, al fòrum literari de la Brecht-Haus, Pere Joan i Tous, de la Universitat de Constança, presentarà la versió alemanya de Dins el darrer blau (Ins fernste blau), de Carme Riera, amb presència de l'autora.
El programa dels pròxims dies ofereix noves lectures bilingües amb Gabriel Janer Manila (La dama de les boires) i Antònia Vicens (39º a l'ombra / 39º im Schatten), aquesta última per part de la mateixa traductora, Jenny Farian i de Pilar Arnau. La cloenda de les Jornades tindrà lloc diumenge dia 3, al vespre, amb un concert dels grups Música Nostra, de Mallorca, i S'Albaida, de Menorca.


   
Berlín, 30 d'octubre del 2002
   

   

Pàgina inicial | Endarrera |

 



Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar