Institut Llull presenta diccionari català-alemany de 500 anys
   

   
Barcelona, 28 oct (EFE).-).- L'Institut Ramón Llull, dedicat a la projecció exterior de la llengua catalana, ha presentar avui a Berlín l'edició facsímil de l'únic exemplar existent del diccionari català-alemany més antic de la història, publicat el 1502.
El volum, en format de butxaca i titulat "Vocabolari molt profitós per apendre Lo Catalan Allamany i lo Allamany Catalan", és "una petita joia" que simbolitza la "llarga i fructífera relació" entre totes dues llengües, va explicar el director de Cultura de l'Institut, Alex Susanna.
El llibre va ser publicat fa 500 anys per Joan Rosembach -o Johan Rosembach-, un mestre impressor nascut a Heidelberg que va viure algunes dècades entre Perpinyà, Barcelona i València. Rosembach es va dedicar al seu ofici amb entusiasme i va editar tota mena de volums, tot i que sovint tingué problemes per trobar clients i sobretot per cobrar la feina feta, segons va explicar la directora de la Biblioteca de Catalunya, Vinyet Panyella, prologuista del volum.
La decisió de fer elaborar i imprimir el diccionari responia a raons de tipus pràctic, va dir Panyella, ja que anava destinat principalment a "servir d'eina" per a contractes i transaccions entre comerciants i industrials.
Es calcula que en el seu temps Rosembach va editar alguns centenars de diccionaris, però només se n'ha conservat un, que es troba a la Biblioteca de Catalunya.
El facsímil va ser presentat per Panyella i el lingüista alemany Carsten Sinner a l'Institut de Llengües Romàniques de la Universitat Humboldt, dins del programa d'activitats del cicle "El pont blau", organitzat per l'Institut Ramon Llull.
Les jornades, dedicades a la cultura i la llengua de Catalunya i les Balears, es van obrir la setmana passada, amb una exposició del pintor mallorquí Andreu Terrades, seguida d'una altra mostra integrada per 16 artistes de les Illes, preparada per l'escriptor Guillem Frontera. El cicle continuarà fins el 3 de novembre, amb taules rodones sobre l'impacte del turisme en la cultura balear, presentacions de llibres de Quim Monzó i Baltasar Pòrcel, entre altres, així com concerts i una mostra de cinema en català.
Es tracta de les primeres jornades a l'estranger que organitza l'Institut Ramon Llull, un consorci entre la Generalitat de Catalunya i el Govern autonòmic de les Balears, en cooperació amb el ministeri d'Exteriors del govern espanyol, a través de l'Instituto Cervantes.
L'Institut té previst, a més, obrir la seva primera oficina a l'estranger a Berlín. EFE gc/rz/cbm som
   
   

Pàgina inicial | Endarrera |

 



Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar