Trajectòria

El grup té els seus inicis el juny de 1998, quan Nicolau Espinosa i Miquel Mariano decideixen tirar endavant un projecte amb el qual el primer ja havia començat a treballar a través de les seves composicions. Guanyen un certamen d'Art Jove a Palma de Mallorca. És a partir d'aquí que es decideix que el grup ha de continuar i s'ha d'ampliar.

La primera actuació en públic, amb la majoria dels músics que posteriorment estaran en planter, té lloc as Mercadal a finals d'estiu.

A partir d'aquí comença a rodar la idea de gravar un primer treball amb els temes del grup. Així, durant el mes de novembre i desembre es duu a terme el procés de gravació d'una maqueta, produïda, gravada, mesclada i editada amb els recursos del grup. Al final d'aquest procés arriba aquest treball, Romanços i cançonetes de la Mediterrània, que surt a la venda cap a finals de gener.

L'actuació que comença a obrir portes, en la que els components són nou dels set que conformen el grup actualment, i aquella que es considera com a inici d'una carrera que segueix funcionant, és la que es féu dia 2 de gener de 1999 a la Sala Augusta de Maó. Va comptar amb la presència de Ponç Pons, que va apadrinar el projecte. Així, l'estiu d'aquell any va estar bastant tupit respecte a actuacions, no només a Menorca sinó també a Mallorca. Es torna a guanyar un premi d'Art Jove, segon lloc en la modalitat de música d'autor. En vistes del funcionament d'aquesta música, comença, cap a finals d'estiu, el projecte de gravació d'un segon treball, el primer que s'enregistra amb un tècnic de so especialitzat (Toni Pastor) i passant per una discogràfica (Blau-Discmedi) que confia amb la feina dels de S'Albaida. Així, entre el novembre i desembre d'aquell any es duu a terme la gravació, als estudis Toni Pastor, a Palma de Mallorca, d'aquest treball, Llucalquelba, editat en CD.

El gener de 2000, S'Albaida torna a actuar a la Sala Augusta de Maó, juntament amb Biel Majoral, conegut folklorista mallorquí, que se sent il.lusionat en veure com un grup de joves segueix en el camí que duu a la dignificació d'una música que ve d'antic. I després d'aquest concert, en té lloc un altre també molt important per a la trajectòria del grup, el del 28 de gener, al Centre d'Art Tradicionàrius (CAT) de Gràcia, a Barcelona. És una actuació que aconsegueix obrir portes més enllà de l'àmbit illenc.

A mitjan maig, S'Albaida presenta el seu disc Llucalquelba al Teatre Principal de Palma. La presentació del disc a Menorca es fa al Claustre del Carme de Maó el mes d'agost.

Durant tot l'estiu, es realitzen actuacions arreu de Menorca i també a Mallorca. Dia 28 de juliol assisteix al Festival de Cançons de la Mediterrània que se celebra al Parc de la Mar, a Palma de Mallorca, actuant junt amb el cantautor Paco Ibáñez.

La culminació d'aquest estiu és l'assistència, el setembre, al Mercat de Música Viva de Vic, on el conjunt té l'oportunitat de donar a conèixer el seu projecte als professionals de la producció musical.

El mes de febrer de 2001, S'Albaida intervé en el cicle dedicat a les Illes Balears organitzat per L'Espai de Dansa i Música de Barcelona, comptant amb una nombrosa assistència de públic, i a més es comença a donar a conèixer en mitjans de comunicació d'àmbit més gran, com Catalunya Ràdio.

En un cap de setmana del mes de juny es succeeixen tres concerts en terres principatines. Divendres es fa una actuació a la ciutat de Lleida dins un marc de música tradicional, organitzat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs; dissabte s'actua a Girona dins el Festival GirOna Folk, d'anomenada dins el circuit folk català; diumenge, finalment, assistim a l'homenatge que es fa a l'antic bisbe de Menorca i de Solsona, Antoni Deig, a la mateixa capital del Solsonès.

Durant l'estiu de 2001 assistim al 25 Festenal Rassegna della musica etnica europea, de Coumboscuro, al nord d'Itàlia, a la regió del Piemont i la Lombardia. Es tracta d'una petita gira d'una setmana que ens duu a conèixer algunes poblacions dels Alps italians.

El setembre assistim a l'acte institucional que celebra la consecució de la Carta de Franquesa en temps del rei Jaume II. Es tracta d'un aconteixement històric del qual es destaca un primer pas cap a l'autonomia de Menorca dins un marc estatutuari català, una reivindicació de la menorquinitat.

Entre el novembre i el desembre d'aquest 2001 es realitza a Palma de Mallorca la gravació del que serà el segon disc, que duu per títol Mateixos Temps. Es compta amb Toni Pastor com a tècnic de gravació i amb Mateu Picornell com a tècnic de masterització.

El 28 d'abril de 2002 es fa al Teatre Principal de Maó la presentació del segon disc, Mateixos temps. Es compta amb la participació del grup eivissenc Uc, i també col·laboren Cris Juanico, cantant dels grups Ja T'ho Diré i Menaix a Trua, Adolfo Osta, cantautor navarrès afincat a Barcelona que interpreta cançons renaixentistes, Joan Mesquida, clarinetista i director de la banda municipal de Ciutadella, i Toni Perelló, professor de guitarra del Conservatori de Palma.



Pàgina inicial | Endarrera | Següent |

 



Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar