39º a l'ombra

Quan a finals de 1967, encara en plena dictadura franquista, el jurat del Premi Sant Jordi de Novel·la llegia el nom de la guanyadora, el públic i els periodistes presents en l'acte es preguntaren desconcertats, qui és aquesta Antònia Vicens? 39° a l'ombra havia obtingut el premi de narrativa més prestigiós en llengua catalana, però pràcticament cap dels assistents coneixia l'autora de la novel·la guanyadora : una dona jove, completament desconeguda i de Mallorca? Doncs bé, aquest fet no ens hauria de sorprendre gaire si tenim en compte que Antònia Vicens (Santanyí 1941) era una al·lota que en aquell temps només tenia vint-i-sis anys, i 39° a l'ombra era la seva primera novel·la, però no la primera obra literària : havia encetat la seva trajectòria literària encara més jove amb Banc de fusta (1968, Premi Cantonigrós 1965), un recull de narracions breus on plasmava les observacions fetes als carrers del seu petit poble nadiu i a l'hotel de Cala d'Or (Mallorca) on feia de recepcionista. Perquè el corpus narratiu d' Antònia Vicens està estretament vinculat al context ideològic, al moment històric i a l'espai social en què ha estat concebut. L'escriptora manifesta una profunda necessitat d'explicar el món que l'envolta: la Mallorca rural de les darreres tres dècades i les grans transformacions socials i econòmiques que ha experimentat aquesta societat, degut sobretot al gran desenvolupament del sector turístic. En elaborar aquest assaig d'aproximació a la realitat quotidiana ens presenta, sota la mirada crítica femenina i amb algunes pinzellades autobiogràfiques, un univers patriarcal desfavorable a la condició de la dona. Les protagonistes femenines pateixen conflictes personals molt profunds, són dones impotents davant l'opressió mediatitzada per l'educació franquista, la família patriarcal i l'església més tradicional. Són dones que es mouen entre la frustració i l'angoixa, que es troben en un atzucac vital, dones que cerquen la seva pròpia identitat en un ambient advers per assolir l'amor i la felicitat. En molts aspectes aquesta narrativa és hereva ¾o almenys presenta força influències¾ de l'obra kafkiana, notablement en relació amb l'absurditat que comporta el fet de cercar la felicitat en aquesta vida. Una de les constants temàtiques en tota l'obra de Vicens, que reconeix ser una bona lectora de Kafka, és la soledat en què es troben immersos els seus personatges, la qual s'assumeix com un fet conjuntural a la personalitat dels éssers humans.

Breu recorregut per l'obra d'Antònia Vicens

A 39° a l'ombra (1968), una novel·la que podria considerar-se com un document literari sobre les transformacions que el fenomen turístic operà sobre Mallorca, l'autora hi mostra un microcosmos deshumanitzant on els valors personificats per la riquesa material prevalen completament, un món amb una doble moral sexual, estricta per als autòctons (sobretot per a les dones), però molt més permissiva per als turistes estrangers. Hi segueixen les novel·les Material de fulletó (1971) i La festa de tots el morts (1974), i el recull de contes Primera comunió (1980), tots tres volums testimonien la recerca d'un espai femení propi i la lluita entre els desigs i les necessitats de les dones i els condicionaments socials de tot ordre que se'ls imposen.

A La Santa (1980) percebem una novel·la de formació i conscienciació, en la qual l'autora explora les implicacions ideològiques de l'experiència femenina, especialment les de tipus religiós. Aquesta mena de viatge iniciàtic l'elabora amb un llenguatge sinuós, molt suggeridor. Quilòmetres de tul per a un petit cadàver (1982, Premi Ciutat de Palma 1981), escrita en forma de diari, s'endinsa en l'anàlisi psicològica d'una dona de nivell social humil que visita el psiquiatre. A Gelat de maduixa (1984, Premi Ciutat de València 1984), novel·la centrada en un espai cronològic molt breu ¾la celebració d'un ofici de difunts¾ l'escriptora duu a terme una prodigiosa tasca d'investigació del llenguatge. Als monòlegs dels diferents personatges, el present i el temps dels seus records d'infantesa es barregen amb l'imaginari de les seves ànsies. Terra seca (1987, Finalista del Premi de Novel·la Ramon Llull 1987), l'única novel·la amb protagonista masculí, mostra el drama interior d'un polític illenc que, com la resta dels personatges, ha fracassat professionalment i vital. Aquesta novel·la simbolitza la pèrdua del somni, el fracàs de tota una generació de joves que participà políticament durant la transició democràtica espanyola però que molt prompte materialitzà el fracàs. Val a dir que aquesta és una de les primeres novel·les publicades en català que tracten explícitament la transició política als PC, amb la qual cosa Vicens s'avança al grup d'escriptors que a finals del mil·lenni han manifestat el seu interés per la tematització litarària de la transició política, com per exemple David Castillo, Miquel Mas Ferrà o Francesc Bodí.


Pàgina inicial | Endarrera | Següent

 



Copyright © elpontblau 2002 | Institut Ramon Llull

Disseny| Marcela Polgar